Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pokud chcete mít přístup ke všem odpovědím na dotazy nebo posílat vlastní dotazy, je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
V naší obci se bude budovat kanalizace i zásobování pitnou vodou. Firma, která zajišťuje žádost o dotaci, nám bude fakturovat 83.000 Kč. Mám účtovat na 518 nebo na 042 odpa 2310 6121? V současné době byla podána žádost o dotaci od kraje na projektovou dokumentaci. Budovat se začne předpokládám v r. 2027. Předpokládám, že budeme žádat o dotaci na práce s tím spojené. Mám to vést odděleně nebo PD má být zahrnuta v pořizovací ceně?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Budeme opravovat místní komunikace (přeasfaltování stávajících), musíme k tomu mít projektovou dokumentaci, kde bude vyčíslená nějaká cena a bude to podklad pro výběrové řízení.
Ohledně účtování opravy komunikací je mi to jasné pol. 5171 § 2212, ale projektová dokumentace by měla být proúčtována ve službách pol. 5169 § 2212 ? Samozřejmě částka za asfalty půjde do miliónů a cena projektové dokumentace je cca 325 tis. nebo to celé účtovat jinak?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Máme vyvěšený návrh rozpočtu na rok 2026 na úřední desce (zastupitelstvo se sejde až příští týden - na konci března, tam se bude schvalovat). A nyní jsem přišla na chybu, kde jsem se u výpočtu pro předepsání DPPO upsala v částce u výnosů. Předpis DPPO je nižší než skutečně vypočtený. Daňové přiznání ještě nemám podané. V návrhu rozpočtu mám bohužel částku předpisu DPPO (nižší).
Musí se příští týden při projednání rozpočtu schválit vyvěšený návrh na rok 2026 a současně zrovna rozpočtové opatření?
Nebo lze projednat na ZO zrovna tuto úpravu a zadat ji do schváleného rozpočtu? Nevadí, že nebude souhlasit vyvěšený návrh rozpočtu a schválený rozpočet?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
V prosinci 2025 jsme uhradili z dotace MPSV na OSPOD školení pro zaměstnankyni úřadu ve výši 3 tis. Kč. Účtovali jsme výdaj hrazený z dotace s ÚZ 13024. Školení se neuskutečnilo, v lednu nám byla částka za školení vrácena na účet města. Bohužel jsme výdaj s ÚZ v r. 2025 neopravili. Jak tuto vratku zaúčtovat se správnou položkou a správným ID, když u pol. 2324- náhrady (kterou jsme účtovali) již nelze ÚZ v r.2026 použít.
V případě, že bychom naopak zase nepoužili v r. 2026 ÚZ, neoprávněně bychom čerpali dotaci.
V případě použití pol. 2229 – ostatní přijaté vratky transferů a ost. příjmy, jakého ID partnera použít, aby KRK byly bez rozdílu?
U dotace na OSPOD se neprovádí finanční vypořádání k 31.12. a poskytnutá nevyčerpaná záloha se převádí do roku následujícího.
Nejpozději do konce března se provádí s poskytovatelem pouze vyúčtování r. 2025, na základě kterého příjemce - město, žádá o zálohu dotace na rok 2026.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Obec vlastní nájemní byty a od 1.1.2026 budou nájemníci platit 500 Kč do "fondu oprav". Nemáme zřízen peněžní fond. Platby budou využívány pouze pro opravy bytů a nebudou se vyúčtovávat. Obec je jediným vlastníkem (není zřízeno SVJ). Prosím, jak platbu účtovat?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Obec obdržela rozhodnutí o poskytnutí dotace na projekt ovocného sadu . Dle rozdělení nákladů z AOPK /spolufinancováno EU/ se jedná o neinvestiční náklady celkem 702330,- z toho 45947,- nepřímé náklady stanové paušální sazbou. Akce bude probíhat v letech 2026-2029. V roce 2026 dojde k založení vegetačních prvků v dalších letech dojde k následné péči. Ke dni přijetí rozhodnutí jsem zaúčtovala 955/999. ÚZ k akci pro neinvestice je 15016,nástroj 148,prost.jednotka 5.
V rozpočtu není z realizací akce v tomto roce počítáno, musí se udělat RZ.
Jak budu účtovat příjem dotace a následné financování? Zařazovat do DHM na 029 nebudu když je to celé neinvestice? Kde zjistím podíl EU?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Chceme poslat naší zřízené a.s. - nemocnici příspěvek na pořízení polohovacích postelí (48tis. Kč za 1ks, celkem bude příspěvek ve výši cca 3,2mil Kč). Bude se jednat o příspěvek investiční nebo neinvestiční? Podnikatelé mají hranici pro zařazení do HM 80tis. Kč, navíc když jim pokryjeme 100% pořizovací ceny, budou mít majetek v nulové hodnotě. Osobně jsem pro investiční příspěvek, hranici pro pořízení dlouhodobého majetku beru z pohledu obce.
S tímto rovněž souvisí otázka pojištění majetku, pokud je v nulové hodnotě, "vypadne" nám z pojistné smlouvy. Ze své praxe neznáte podobný případ, jak nejlépe postupovat?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Obdrželi jsme 100 % zálohovou fakturu na servis dmychadel na ČOV.
Jsme plátci DPH, máme v tomto případě nárok na odpočet. Na zálohové faktuře není DPH uvedeno. Jak mám prosím účtovat. Jedná se o neinvestiční výdaj.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Obec dala do výpůjčky TJ Sokolu hřiště s umělým povrchem. Nyní se bude provádět velká rekonstrukce (firma je plátce) - oplocení, nové střídačky, umělý povrch, osvětlení. Prosím o kontrolu účtování. Faktury budou vystavovány v režimu PDP (stavební práce). Ale DPH si neuplatním a odvedu. Do majetku zařadím včetně DPH. Je to tak správně?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Prosím o kontrolu zaúčtování u DSO.
Od Statutárního města jsme obdrželi dotaci na projekt cyklostezky, byla přijata v roce 2024 MD 241 / D 472 částka 150.000,- Kč v roce 2024 nebyly žádné faktury k proplacení.
K 31.12.2025 dohad MD 388 / D 403 150.000,- Kč
V roce 2025 jsme obdrželi fakturu - zaúčtována MD 042/ D 321 ve výši 145.200,- Kč proplaceno 321/231. Investice ještě nebyla zavedena do užívání jde o projekt a zůstává na účtu 042 a zatím nebyla odepisována.
Nyní v 02/2026 jsme obdrželi finanční vypořádání dotace s vratkou 4.800,- Kč
ZVA účtovala bych 348/388 145.200,- Kč
Vypořádání zálohy 472/348 145.200,- Kč
Vratka 472/231 4.800,- Kč
Ale na účtu 388 mám rozdíl 4.800,- Kč a na účtu 403 celou výši dotace
Mohu ponížit 388 / 403 mínus 4.800,- Kč
Jak dále postupovat ?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Prosím o radu s účtováním dotace s UZ 15501 a 15016. Kupujeme pro občany popelnice (úč. 501), kompostéry (DDHM) a jeden velký kontejner (DHM). Nákup proběhne letos, ale z roku 2025 mám již ORGem označené výdaje na administraci dotace, VŘ atd., ale dala jsem všechny tyto výdaje na 042.
Rozpis máme takto:
- celkové způsobilé výdaje: 877 159,25, z toho nepřímé 6,54 %, přímé investiční 9,66 % a přímé neinvestiční 83,8 %.
dotace 54 %: 473 665,99 Kč a ty si zase rozpočítám
Značení - všude ORG, UZ do výše dotace, zbytek do uzn, nákladů jen N + PJ, co je více, dávat jen ORG?
DDHM hned dávat na 558, DHM přidat na 042 do data uvedení do provozu. Ale prosím o radu, co s částkou 61 tis. na 042. Nemáme směrnici o tom, kam dávat tyto náklady, nicméně u jiných akcí je dávám do vstupní ceny majetku. Lze to ale v tomto případě nechat na 042, když tím pádem se cena administrace promítne pouze do ceny kontejneru, která je v porovnání s kompostéry násobně menší? Případně jak s tím naložit, ale aby to pořád odpovídalo nepřímým výdajům, jsou to faktury zaplacené v roce 2025.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
V rámci programu Interreg Česko-Sasko 2021-27 naše město vystupuje jako Lead partner projektu s tím, že dále budeme přeposílat prostředky dalším partnerům jak do ČR tak do EU. Obdrželi jsme nyní první platbu na investici od SAB Foerdebank. Prosím jak zaúčtovat:
1. příjem od SAB (účtovala jsem 231/pol.4232/ PJ 5/ Nas 110/ proti 375
2. odvod českému partnerovi-Město Jablonné v Podještědí ?
3. odvod partnerovi EU?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Z důvodu špatných odpadů se začal rekonstruovat obecní byt a protože byla zničena i kuchyňská linka, bude i tato vyměněna. Z evidence majetku jsem zjistila, že kuchyňská linka, varná deska, odsavač par a vestavnou troubu mám evidovanou samostatně v majetku. Jak teď zaúčtuji pořízení nové kuchyně a spotřebičů? Kuchyňská linka bude stejných parametrů. Starou kuch. linku a spotřebiče vyřadím z majetku a nové zařadím zase samostatně jako pořízení majetku nebo zaúčtuji jako opravu nebo můžu dát správně jako TZ budovy?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Obec si nechala umístit fotovoltaickou elektrárnu na střechu obecního úřadu za 1 207 tis., dále vypracování statického posudku za 39 tis., prosím o radu se zaúčtováním a rozpočtovou skladbou a odpisovou skupinou.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Naše obec uzavřela 24.01.2024 dlouhodobý úvěr ve výši 14.000.000,00 Kč. Nyní ZO rozhodlo o jednorázové úhradě úvěru ve výši 7.577.452,00 Kč. Banka nám naúčtovala cenu za splátku mimo termín ve výši 227.324,00 Kč. Prosím o radu, jakým způsobem se tato sankce zaúčtuje.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Acha obec účtuje s.r.o.
Na hlinách 1786/16, 18200 Praha 8
IČ: 27493091, DIČ: CZ27493091
Číslo účtu (úhrada registrací a kurzů): 2600160912/2010
Číslo účtu (úhrada publikací): 2500160931/2010
Vzdělávací instituce akreditovaná u MV ČR podle zákona č. 312/2002 Sb., č. akreditace AK/I-5/2018
Společnost je vedená v OR Městský soud v Praze, oddíl C, vložka 161619. Společnost je plátcem DPH od 1. 4. 2007
(preferujeme e-mailový kontakt)
Odborná pomoc
Ing. Ivana Schneiderová
Ing. Zdeněk Nejezchleb
Bc. Klára Vavrišinová
Kateřina Hudečková