Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pokud chcete mít přístup ke všem odpovědím na dotazy nebo posílat vlastní dotazy, je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
V rámci kontroly výkazu rozvahy byly zjištěny chyby a potřebovala bych je opravit.
1. Jak správně zaúčtovat na konci roku zůstatek na účtu 378, který vykazuje minusový stav? Převést na účet 311 zápisem 378 D/ 311 MD?
2. Jak správně opravit předpis (snížit pohledávku) na účtu 315 – místní poplatky? Opravovala jsem stylem -315 MD/606 MD. A to vykazuje v rozvaze ve sloupci NETTO minusový stav.
3. Potom mi to vyhazuje chybu v Rozvaze, že ř.A.II.6 sl.1 se má rovnat ř.A.II.6 sl.2, a já mám rozdíl 116732,- Kč. Jedná se o účet 028, a částka 116732 je zařazení nového majetku, který jsem provedla zápisem 028MD /558 D. Tak nevím, v čem je tam chyba?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Obec obdržela neinvestiční dotaci ve výši 340 000,-Kč(80%),dalších 20% hradila sama. Jednalo se o opravu schodiště - účtovala jsem předpis 511/321+ pol 5171 par 3639.Nedošlo dosud k úplnému předání díla firmou, nevím zda mám řešit ještě přes 042 nebo jaký je postup? Na vyúčtování dotace je čas do 10/26.Dotaci jako takovou mám zaúčtovanou
231 pol 4122/374+388/403 , je to takto možné?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Obec obdržela v srpnu 2025 od Ministerstva kultury dotaci na obnovu dřevěné zvoničky (kulturní památka) ve výši 134 000 Kč. V prosinci přišla faktura od firmy, která zvonici rekonstruovala na částku 161 000 Kč, ale částka byla nižší než bylo v objednávce a tak se v lednu 2026 musela část dotace vrátit. Moc prosím o radu, jak zaúčtovat příjem dotace, následně jak zaúčtovat fakturu od firmy a dotaci, jak účtovat na konci roku 2025 a jak zaúčtovat vratku dotace v lednu 2026 a tím vyúčtování dotace ukončit? Je to naše první dotace.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nám byly bezúplatně převedeny pozemky, zaúčtováno 031/401 v hodnotě, kterou jsme od úřadu převzali. V minulých letech byly vyhotoveny geometrické plány, protože se jednalo o části parcel a nebylo jasné, zda budou pozemky převedeny bezúplatně. Teď mi to zůstalo na účtu 042. Prosím o radu co teď s tím, jak odúčtovat z účtu 042?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Potřebovala bych poradit ohledně tvorby fondu vodovodu a kanalizace. V rozpočtu na rok 2026 tvoříme poprvé, nemáme s tím zkušenosti. Do příjmové části jsme rozpočtovali na § 6330 fond vodovodu 364 tis. , fond kanalizace 382 tis. ( jedná se o příjmy z pronájmu vodovodu na rok 2026 )
Nevedeme na zvláštním účtu.
Do výdajové části jsme zahrnuli na § 6330 fond vodovodu 646 tis., fond kanalizace 438 tis. (dle skutečné částky stanovené v plánu obnovy vodovodu) Částky jsou stanoveny správně, ale tudíž nemám vyrovnané konsolidační položky a rozpočet 2026 nelze uzavřít. Když srovnám výdajovou část na příjmovou, stanovená částka dle plánu obnovy nebude správná. nebo mám navýšit příjmovou část a z čeho, z plánovaných daňových příjmů ? Pak budu muset tyto příjmy rovnat RO.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Městys hodlá pořídit dodávku pro jednotku hasičů. Firma ze Slovenska nabídla výhodnou cenu i podmínky. Městys i prodávají jsou plátci DPH. Je správně, že firma ze Slovenska použije pro tuto obchodní transakci režim reverse charge s tím, že nám bude fakturovat bez DPH a městys odvede a zároveň si neuplatní na vstupu DPH v České republice? Ještě jsem si všimla, že v kupní smlouvě zmiňují výši DPH 23 % ze základu daně a v ČR je DPH 21 % ? Asi je nutné opravit kupní smlouvu.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
V roce 2023 jsme obdrželi dotaci 135 800 Kč na PD na zateplení dvou bytových domů, dokončení PD v r. 2024. Jelikož je PD součástí TZ bytových budov, PD v pořizovací ceně 194 tis. Kč jsem zařadila do majetku v roce 2024 na nedokončený majetek 042 a na něj zaevidovala přijatý transfer ve výši 135800 Kč. Nevím, jestli jsem zaúčtovala správně, transfer se mi nerozpouští. V letošním roce na těchto BD byly zatepleny podhledy v suterénu, které jsem opět zařadila na 042. Až po celkovém zateplení BD vyřadím z 042, zařadím TZ na 021 a pak se mi teprve bude rozpouštět přidělený transfer?
Druhý dotaz týkající se rozpočtu
Ve výkazu FIN 2-12 M XI. Příjmy ze zahraničních zdrojů a související příjmy v členění podle jednotlivých nástrojů a prostorových jednotek a dále XII. Výdaje spolufinancované ze zahraničních zdrojů související výdaje v členění podle jednotlivých nástrojů a prostorových jednotek nemám upravovaný schválený rozpočet rozpočtovými změnami. V příjmové části ano, pouze mi nesedí haléřově, ale ve výdajové ne. Musím provádět i tyto rozpočtové změny, nebo stačí, když mi sedí částka jak v příjmech tak ve výdajích na UZ? Mám rozpočet např. par. 3745 pol. 5011 N 144 Z 1 4500 Kč, původně jsme měli s ÚP uzavřenou smlouvu pouze na leden na 2 pracovníky, ale nyní plnění 27332,13 Kč. Takže by jsem RO měla upravit o 22832,13 Kč i na ty haléře?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Zjistila jsem, že kolegyně má na účtu 377 0177(platební karty)
stav úplně stejný v PS i v KS. Co s tím?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Účtuji DSO, který nevlastní majetkový program, protože žádný majetek (vyjma drobného dlouhodobého majetku, který vedeme v excelové tabulce) nemá.
V roce 2025 došlo k pořízení infopointů (6 "drobných staveb" - celková hodnota je 649 004 Kč), evidováno na účtu 021 0600. Pořízeno dne 6.5.2025, přijatá dotace ve výši 475 000 byla obdržená 22.9.2025.
Pořízení účetního programu na zpracování majetku je u této DSO neekonomické. Vypočetla jsem si odpisy a rozpuštění transferu ručně.
Účetní odpisy rovnoměrné na 10 let. Pro rok 2025 mi vychází roční odpis 64905 a rozpuštění transferů ve výši 47500,40.
Dosud jsem u DSO nic neodpisovala. Pro jednoduchost bych nastavila roční odepisování. Nevím ale, zda musím nějak zohledňovat počty měsíců jak u odpisů, tak u transferů.
Mohu ponechat vypočtené roční částky?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Na základě porušení rozpočtové kázně vracela obec část dotace. Jelikož se jednalo o nedodržení termínu podání žádosti o kolaudaci, byla tato skutečnost nahlášena pojišťovně jako škodní událost s žádostí o proplacení z odpovědnostní pojistky. Pojišťovna zaslala obci oznámení o poskytnutí náhrady ve výši 4,5 násobku průměrného příjmu zastupitele s tím, že z celkové zaslané částky bude odečtena spoluúčast 2.500 Kč. Zastupitel byl o tomto pojišťovnou informován. Ptám se, jestli srážku tomuto zastupiteli musí schválit zastupitelstvo obce, jestli se musí sepsat Dohoda o srážkách a jak tuto skutečnost zaúčtovat.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Máme dne 10.12.2025 uzavřenou Smlouvu o poskytnutí služeb na svoz odpadů v období 1.1.2026 do 31.12.2026 v částce 2,4 mil. Kč. Patří taková smlouva na podrozvahu? - 999/973. Potřebovala bych rozhodnout a doúčtovat do účetní závěrky k 31.12.2025 před odesláním.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Prosím o radu s účtováním opravy účtu 384. Za rok 2023 jsem udělala předpis daně, ale v roce 2024 jsem neudělala zápis 384/682. Jedná se o částku 1300tis., můžu teď opravit 384/408?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Fakturu za eBenefity, které poskytujeme zaměstnancům, hradíme přímo z účtu sociálního fondu. Faktura zahrnuje také poplatek za vydání karet. Navíc měsíčně hradíme poplatek za vedení účtu a přístup k modulům. Lze tyto poplatky považovat za náklady sociálního fondu? Ve směrnici o použití SF toto upraveno nijak nemáme.
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Dobrý den, kolegyně koncem roku nepřevedla refundaci mezd hospodářské činnosti na účet hlavní činnosti, kde jsou mzdy vyplácené, jedná se o celý rok 2025 v částce cca 900 tisíc. Jak to mám zachytit do účetnictví roku 2025, když převod uskutečnila až v lednu 2026?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Jsme zřizovatelem základní školy (PO). Zastupitelstvo obce každoročně schvaluje hospodářský výsledek (kladný) a jeho převod do rezervního fondu školy. Letos činí HV cca 1 milion korun a obec by si chtěla nechat část tohoto hospodářského výsledku (300 tis.) převést zpět. Bude z toho pak financovat technické zhodnocení budovy ZŠ, ale to je asi vedlejší.
Vím, že HV nelze převést na zřizovatele jen tak, a že by to asi mělo jít přes fond investic,? Ale blíže netuším, setkávám se s tímto poprvé. Jaké kroky musí obec/škola podniknout? O co má škola zažádat a co by mělo ZO schválit?
Jak prosím účtovat na straně zřizovatele? Jaká bude rozpočtová skladba a k jakému datu se bude účtovat předpis? Jak bude účtováno na straně PO?
Neregistrovaní uživatelé mají přístup pouze k odpovědím na dotazy odeslané za posledních 6 měsíců. Pro zobrazení odpovědi na tento dotaz je potřeba se registrovat, případně se přihlásit.
Acha obec účtuje s.r.o.
Na hlinách 1786/16, 18200 Praha 8
IČ: 27493091, DIČ: CZ27493091
Číslo účtu (úhrada registrací a kurzů): 2600160912/2010
Číslo účtu (úhrada publikací): 2500160931/2010
Vzdělávací instituce akreditovaná u MV ČR podle zákona č. 312/2002 Sb., č. akreditace AK/I-5/2018
Společnost je vedená v OR Městský soud v Praze, oddíl C, vložka 161619. Společnost je plátcem DPH od 1. 4. 2007
(preferujeme e-mailový kontakt)
Odborná pomoc
Ing. Ivana Schneiderová
Ing. Zdeněk Nejezchleb
Bc. Klára Vavrišinová
Kateřina Hudečková